Ancestres
Emili Armengol

Del 14 de gener al 25 de febrer de 2024

Vilassar de Mar ha estat sempre una vila amb una forta vocació artística. En són originaris la pintora Carme Rovira, l’aquarel·lista i dibuixant «Maria Freser», l’escultor Enric Monjo o l’arquitecte Eduard Ferrés.

Per això ens plau que el Museu Enric Monjo de Vilassar de Mar aculli, des del 14 de gener i fins el 25 de febrer, l’exposició de l’escultor Emili Armengol, seguint la línia de presentar els artistes contemporanis amb més ressò del nostre entorn més proper.

Emili Armengol és un artista amb una dilatada i consagrada trajectòria. Ha exposat arreu d’Europa i ha rebut innombrables premis i reconeixements al llarg de la seva carrera artística, entre els quals destaca la creu de Sant Jordi el 2016.

L’exposició que ens presenta l’artista consisteix en una sèrie d’escultures que són el fruit de les seves fortes arrels amb la mar de Vilassar. El conjunt és un homenatge a tots aquells pescadors vilassarencs que sortien a diari de la platjade «l’astillero».

Els peixos característics d’Emili Armengol estaran ben a prop del seu mar i podrem gaudir-los en un espai tan únic com la Sala del Museu Enric Monjo. Des de l’Ajuntament de Vilassar de Mar desitgem que gaudiu del seu art i la seva capacitat d’evocar els orígens mariners de la nostra vila, a través de l’escultura, que participa així de la nostra memòria col·lectiva.

Marta Rovira | Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilassar de Mar


EMILI ARMENGOL ESCULTURES PRIMIGÈNIES

L’obra escultòrica d’Emili Armengol segueix dues línies de treball paral·leles com són l’abstracta i la figurativa. En el primer cas es tracta de peces de grans dimensions ubicades en espais públics i en el segon són escultures de dimensions més reduïdes realitzades al seu taller i que ara tenim l’oportunitat de contemplar al Museu Enric Monjo de Vilassar de Mar.

El títol de la mostra és Ancestres i està dedicada plenament al món de la mar, i més concretament al dels peixos. Peixos que s’allunyen del món real per endinsar-se en el món més personal i íntim de l’artista. Un món marí que li evoca records de joventut, de quan anava a pescar amb el seu pare i que d’alguna manera ara vol ser un petit homenatge a la gent del mar.

No només la intenció de l’artista és representar els seus propis orígens, sinó que Ancestres també té una altra lectura, ja que els peixos que hi apareixen no són els que sovint es troben a les nostres costes, sinó que semblen rescatats del passat i de l’oblit, simbolitzats a mode de petits monstres marins.

Ramon Casalé Soler | Museòleg, historiador i crític d’art