HISTÒRIA DE L’EDIFICI I EL MUSEU

Amb l’objectiu de conservar i difondre la seva obra, Carme Rovira va llegar un petit patrimoni i la seva casa particular a Vilassar de Mar a la Fundació Carme Rovira, que es va extingir el 1999 i traspassà els seus béns a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. En una primera actuació, l’Ajuntament de Vilassar de Mar va dedicar el petit patrimoni a realitzar obres de consolidació a la coberta, la xemeneia, les bigues i el fals sostre.

L’any 2012 es van realitzar una sèrie d’activitats a l’entorn de la figura de la pintora: l’exposició “Carme Rovira, la puresa del naïf”, al Museu Enric Monjo; la xerrada “Carme Rovira, obra i vida d’una pintora”, a càrrec de la seva biògrafa, Montserrat Canyameres; i el trasllat de les seves despulles al nínxol familiar amb la reproducció en ceràmica d’un ex-vot a la seva làpida segons les últimes voluntats de l’artista.

Exposició permanent Casa Museu Carme Rovira
Exposició permanent Casa Museu Carme Rovira
Carme Rovira i Joan Salvà. 1978.
Carme Rovira i Joan Salvà. 1978.

Aquestes activitats van culminar el 2014 en la inauguració de la reforma de la seva casa, rehabilitant l’escala, canviant i unificant terres i finestres i convertint l’habitacle posterior en un espai diàfan. 

D’aquest manera, el seu habitatge particular s’ha convertit en un casa museu amb una exposició que mostra el món privat de la pintora, amb obres, fotografies i objectes personals, i una exposició permanent amb una selecció de les seves obres, complementada amb la restauració de les pintures murals realitzada per Joan Salvà, pintor i amic de Carme Rovira. 

El conjunt de les obres de l’artista, que conforma la col·lecció Carme Rovira, es  conserven al Museu Municipal de Vilassar de Mar i la seva casa i el seu jardí constitueixen una extensió del Museu.