EL PATÍ DE VELA, UNA EMBARCACIÓ MOLT ARRELADA A VILASSAR DE MAR
Bricbarca Centre d’Estudis Nàutics de Vilassar de Mar

De l’11 de març al 30 d’abril de 2023 .

Bricbarca, Centre d’Estudis Nàutics de Vilassar de presenta l’exposició “El patí de vela, una embarcació molt arrelada a Vilassar de Mar”, un recorregut pels orígens i la història d’aquesta embarcació que va néixer als clubs de natació el Barcelonès ara fa gairebé vuitanta anys i que arrelar a la platja del Palomares de Vilassar de Mar.

L’origen del patí és una mena de catamarà propulsat primer per una pala doble, i més tard, per un parell de rems. Aquest tipus d’embarcació, anomenada patins o patinadors era molt popular al barri marítim de Barcelona, i tant als banys públics com als clubs de natació, situats arran de mar, era molt popular llogar aquestes embarcacions, per tal de passejar a poca distància de la platja o endinsar-se a la mar per nedar (com que el litoral era generalment brut, els nedadors feien servir el patí per allunyar-se de la platja i banyar-se en aigües més netes).

Cap a la dècada de 1920-1930 es va incorporar a l’estructura original un pal i una vela. Havia nascut el patí de vela. Poc a poc, el nou invent es va popularitzar i expandir entre diferents Clubs de Natació, institucions que impulsaren i organitzaren les primeres regates. La primera que s’ha pogut documentar se celebra de Barcelona a Arenys de Mar, el 31 de juliol de 1932. En aquesta etapa pionera no hi havia cap norma sobre com havien de ser els patins. Cadascú se’l construïa a la seva manera.

Després de la Guerra Civil, als anys quaranta la nova modalitat esportiva s’expandeix per diferents punts del litoral català. A Barcelona i Badalona es sumen ara petites flotes a Vilanova i la Geltrú i El Prat de Llobregat. Aquesta dècada viurà la reglamentació i la institucionalització del patí de vela com una activitat esportiva més. El primer que es necessitava era establir un model unificat de patí.

L’any 1942 es va celebrar una regata mítica per als patinadors a Vilanova i la Geltrú. El Club Natació Barcelona i el Club Natació Badalona es van desafiar per establir d’una vegada per totes qui era més ràpid i per tant qui tenia el millor disseny. El resultat va ser una clara victòria dels badalonins germans Mongé. I per tant, a partir d’aquest moment, el seu prototip va ser adoptat com a únic per a tots els patins.

El patí de vela va arribar a la platja de Vilassar de Mar als anys cinquanta del segle passat, un dels pioners va ser el vilassarenc Josep Almera i al darrera el van seguir vilatans i estiuejants. Actualment l’associació Club Palomares Patí Català representa el patí de vela al nostre poble.