HISTÒRIA DE L’EDIFICI

L’Espai Cultural Can Bisa (ECCB) està ubicat a la casa del mateix nom, al carrer Montserrat número 8.

La casa és d’una planta i està construïda en estil neoclàssic. Va ser edificada el 1851 per l’hisendat Joan Bisa i Pallés (1811-1855), membre d’una família que va fer fortuna amb la marina mercant i els negocis amb ultramar. 

Les estances de la casa, totes exteriors, s’estructuren a partir d’un espai central cobert per una cúpula, i les portes i finestres són les originals de fusta de melis de Nova Orleans. La coberta, amb terrasses, té balustrades i un coronament en cada façana. Les pilastres de les portes estan coronades amb capitells jònics adornats amb fruites. Del jardí inicial manté el safareig amb rocalla i les cinc palmeres originàries, una per cada fill de Joan Bisa. Un mur perimetral rodeja la casa, que conserva la reixa de la porta de ferro del carrer Rector Bartrina amb la data 1851 a la part superior. La casa està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Can Bisa va ser adquirida per l’Ajuntament de Vilassar de Mar el 2002, i el  2010 s’inicià la transformació de l’illa de can Bisa -que inclou la Sala Cultural Maria Roser Carrau- segons el projecte de Batlle i Roig (MMI Gestió d’Arquitectura i Paisatge), que el 2015 va rebre el Premi Puig i Cadafalch del Maresme en la IV Mostra d’Arquitectura.

Des de 2011, data de la seva reobertura com a Espai Cultural Can Bisa, acull diverses dependències municipals, entre elles la regidoria de Cultura i Festes Populars, i és l’espai municipal on es realitzen les exposicions de fotografia.