ESTRUCTURES I COMPOSICIONS POÈTIQUES

Pablo Leonardo Martínez

Del 26 de novembre de 2023 al 7 de gener de 2024

Per a la preparació d’aquesta exposició he realitzat una selecció d’escultures que tenia guardades i gairebé oblidades. Com si fos un altre qui les observa des de fora, he sotmès les peces a una revisió que els aporti un nou valor. Finalment, n’he escollit un conjunt dels darrers anys, incloent-hi algunes peces que no s’havien exposat mai i posant l’accent especial en l’obra més recent.

Aquesta nova mirada m’ha permès descobrir els diferents camins que s’han anat obrint i generant bifurcacions. Ha perdurat la consciència de cada via descartada, no per ser una mala drecera sinó fruit d’eleccions preses a cada instant per tal de resseguir una ruta constant de creació. D’aquesta manera, les escultures s’han anat agrupant en les sèries: “L’origen del so”, “Composicions circulars”, “Construccions”, “Llavors”, “Connexions”, “Elevacions”, “Camps de força”. A vegades simplement composicions, que estic segur que podré anar revisitant i ampliant en un futur.

Al llarg dels anys, he modelat la fusta de formes variades, sovint encaixades amb elements de ferro colat, mantenint la noblesa del material i cercant la pàtina fins al límit de la paciència. Altres vegades l’he pintat, escatat i tornat a pintar; escatat i brunyit de nou per tal d’aconseguir la textura buscada.

Fa temps, en una nota que acompanyava un catàleg del 2015, vaig escriure quelcom semblant: “Les meves escultures neixen de fragments acoblats per pensaments, intencions i decisions que intenten mantenir l’equilibri entre l’expansió i la contenció. Són dibuixos en l’espai en volum i buit, esdevenen el resultat d’un viatge interior de recerca, atzar i desig”. Crec que sempre em podré identificar amb aquest pensament.

Pablo Leonardo Martínez
novembre de 2023