GENEALOGIES. RESCATAR PENYORES
Facultat de Belles Arts UB

Del 5 de març al 9 d’ abril de 2023.

Com a «penyores»… coneixem aquells objectes que es deixen en poder d’algú, com a prova de retorn o com a promesa de record. Penyores són també aquells estris oblidats en espais en desús, peces descartades, de manera conscient o involuntària —descuidar-se, fugir. Els espais que ens envolten, on diàriament vivim i treballem, acumulen artefactes carregats de vivències, històries i faules de qui abans els ha emprat. Narren èxits, fracassos, formes de viure; si més no, la màgia de la quotidianitat. Independentment de l’estadi vital on s’estigui —joventut o senectut—, s’entén la importància i el potencial de reutilitzar el que s’ha llegat: per acostar-se a la memòria, rellegir-la, fer-ne crida, furgar-hi
reivindicar i, siguin els que siguin, propiciar canvis a situacions actuals.


A «Genealogies. Rescatar penyores», artistes novells, artistes convidats i professorat de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, amb la complicitat del públic assistent, miren d’aportar noves visions sobre els objectes i els temps pignorats que contenen, com a punt de partida per encetar un diàleg narratiu de tint feminista, econòmic, de cura, de sostenibilitat emocional.

Obres de: Ainoa Suárez Bailén, Andrea de Souza, Anna Vargas, Antonio Pablo Romero González i Sally Yaiza Hernández Escobar, Arnau Moreno i Grau, Elena López Elías, Eulàlia Grau i Costa, Jordi Casadó Ulldemolins, Laura Sabaté Merlos, Lucido Petrillo i Joan Miquel Porquer, Marta Subirana Pedraja (amb estudiants de l’assignatura Art i Teixit – M1, 22-23), Mónica Aranegui, Nora Navarro, Nuria Moreno Deamo, Paula López Ortega. I els projectes de cocreació «Quina bata? La nostra bata» i «D’allò que ens deixen».

Comissariat: Joan Miquel Porquer Rigo, Eulàlia Grau i Costa, Rafael Romero Pineda, Andrea Martínez Arroyo.

Col·laboren: Grup d’Innovació Docent Consolidat ATESI (Art, Territori, Estratègia docent, Sostenibilitat i Intervenció social – GINDC-UB/162), Grup ApS(UB) (GINDC-UB/174) i Equip deganal de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.


Especial 8M – Classe oberta de l’assignatura art i teixit de la facultat de belles arts de la UB

Inauguració exposició

Muntatge exposició