BLOC, LLUM I OMBRA. ESCULTURA MEDITERRÀNIA
Francesc Carulla

Bloc, llum i ombra - Escultura mediterrània - Francesc Carulla - MEM

Del 16 d’ abril al 28 de maig de 2023.


Nascut l’any 1927, l’escultor Francesc Carulla Serra, estudia a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi a Barcelona. Aprèn escultura al taller del seu pare, l’escultor Francesc Carulla i Ribera (1898 – 1959). Ell era un noucentista i el jove Francesc va arrelar-se en el mateix estil.

Carulla expressa les seves reflexions vers la seva obra escultòrica:

– El mite i el misteri han estat una constant en la ment de l’home al llarg de la història i és a través de l’obra d’art com s’han expressat.

– Cada obra seva és fruit d’un temps, d’un desig, d’un moment vivencial; és la seva resposta als mites nous i als que perduren.

– És una realització lenta, emotiva i reflexionada, preocupada per assolir una estructura quasi arquitectònica de blocs tancats.

– Escultor d’arrels mediterrànies, estima la rotunditat i la turgència de les formes i les observa vives, il·luminades per la llum del sol i li plau el contrast violent de les ombres que s’hi projecten.

– S’aferra a la seva terra, a la seva gent i a la nostra cultura, a partir d’aquí crea i creu en un art transcendent i universal.

Descriu la seva idea de composició d’una escultura com el concepte del bloc cúbic de pedra de la composició del ple i del buit, del sumar altres blocs. Esculpir-los intentant respectar la seva forma i estructura i tenir-ho en el projecte creatiu d’una figuració.

Explicar la creativitat i la realització del projecte escultòric previ al procés tècnic resolutiu de fer una forma. Part fonamental de la seva obra és l’art sacra, i s’hi especialitza professionalment. Viu el procés de reconstrucció d’esglésies, altres edificis i monuments danyats o destruïts durant la Guerra Civil Espanyola.

Es suma a un important sector de l’Església Catòlica, que aposta per una modernització de l’arquitectura de temples i obres. N’és un clar exemple la seva aportació de quatre escultures per a les façanes del Temple de la Sagrada Família.